Вожак

Влада змінює людей, а абсолютна влада змінює людей абсолютно. На досвіді власного життя, на жаль, ми часто можемо помічати подібні метаморфози.

Інстинкт домінування спонукає нас підніматись по ранговій структурі суспільства вгору. Адже люди є стадними істотами, що живуть в великих соціальних групах та формують міцні сімейні й родинні зв'язки. Тому, чіткий розподіл ролей та визначення місця індивіда в соціальному середовищі інстинктивно закладено у нас в підсвідомості. 

І сьогодні Я розповім, хто такий справжній вожак, чому тиран дорівнює наркоману та як зайняти найвигіднішу позицію у ієрархічній піраміді соціуму!

Домінування

Для успішного існування нам потрібно постійно рухатись вверх в ієрархічній піраміді від низькорангового до високорангового члена суспільства. А мотивацію і бажання це робити забезпечує інстинктивна програма виживання під назвою "домінування". Чистим вираженням домінації у людському соціумі є влада. Тому, влада змінює людину включаючи особливий режим позиціонування серед інших членів стада, так званий "режим вожака".

Ієрархічний інстинкт корегує психіку індивіда відповідно до його позиції в структурі піраміди. Якщо людина знаходиться на нижчих рівнях, то функція керівництва залишається пасивною, а індивід має якості низькорангового члена: пасивність, безініціативність, підкорення чужій волі. Але як тільки позиція члена в ієрархії змінюється, набір його якостей теж приходить у відповідність рангу. Пасивність та безініціативність змінює енергійність та пошук можливостей, а підкорення переходить у впевненість та нарощування сили волі.

1

Найчастіше таку ієрархічну еволюцію можна побачити в так званій "дідівщині". Це яскравий прояв переналаштування психіки у відповідність власної позиції в соціальній групі. Покоління старослуживців демобілізується, відповідно звільнені позиції високорангових самців швидко займають вчорашні низькорангові індивіди. Буквально через тиждень їх поведінка кардинально змінюється і вони стають такими ж жорстокими і високомірними як ті ж самі "діди". 

Режим вожака

Як тільки індивід піднімається на вершину харчового ланцюжка та отримує абсолютну владу, тобто стає носієм верховної влади, відбувається ключова ієрархічна метаморфоза. У нього включається той самий "режим вожака".

Стаючи вожаком певної соціальної групи у людини загострюється здатність контролювати та маніпулювати іншими людьми. Вожак на інтуїтивному рівні відчуває свою ієрархічну піраміду, людей які її складають, їх життя, інтриги, стосунки, думки і їх можливі вчинки. Вожак назавжди стає іншою істотою, тому він може відчувати себе комфортно лише у своїй ієрархічній піраміді. Стати членом чужої структури для нього абсолютно не прийнято. 

Тут потрібно зробити важливу ремарку, зміна психології людини і її ієрархічних інстинктів ніяк не впливає на інтелект і підвищення розумових здібностей. Це лише особисте відчуття яке вона здатна транслювати в соціум!

Отримуючи важелі владних повноважень та стаючи вожаком індивід отримує абсолютну домінуючу позицію. Домінування, це одна із головних інстинктивних програм, а будь-яке задоволення інстинктів підкріплюються нашою лімбічною системою. Гіпоталамус підвищує вироблення гормонів щастя під час задоволення інстинктивних потреб та цими самим задовольняє нас й мотивує на повторні дії. 

Абсолютна влада вожака стимулює підвищення виробітку гормонів щастя набагато більше ніж в усіх інших членів соціуму. Тому, влада вожака більше ніж інших, мотивує його та формує залежність від свого становища. Саме тому, психіка змінюється безповоротно... Адже позбуваючись свого крісла, у вожака починається ломка. Той, хто коли-небудь відчув солодкий смак влади, більше ніколи не зможе задовольнити себе простим життям підлеглого.

Тиранія

Отримуючи безроздільну владу у великому соціумі індивід часто починає втрачати відчуття насиченості. Задоволення владою притупляється і наркотична залежність штовхає такого схибленого вожака на крайні прояви жорстокої домінації. Простіше кажучи, король "втрачає берег" та починає поводитися вкрай нахабно й паскудно, навіть не прикриваючи цього. 

Таке явище здебільшого є частим там, де процвітає корупція. Вожак в таких соціумах стає невразливим, а в аварійних ситуаціях змістити його стає майже неможливо. Для соціуму в цілому, це зазвичай несе катастрофічний характер. Правитель перетворюється з вожака на деспота, тирана. Тому в усіх розвинених соціумах використовують систему стримувань і противаг, де влада не зосереджена в руках особистості чи органу, а чітко розділена між усіма контролюючими інстанціями. Монархії ж як правило, закінчують своє існування після жорстоких революцій чи смерті правителя!

Як стати лідером?

Невід'ємною частиною позиціонування у суспільстві є власна самооцінка. Для того, щоб покращити власну впевненість необхідно постійно самовдосконалюватись та долати труднощі, а головне перемагати себе і свою лінь. Однак, мало просто високомірної поведінки, потрібно дійсно стати краще. 

І першим, що підвищує статус людини серед інших це фізичний розвиток. Здоров'я та сила це один з найголовніших признаків домінантності, адже часто конкуренція доходить до прямого фізичного протистояння. Тому, розвинені м'язи та навички єдиноборств допомагають не тільки впевнено перемогти в самому конфлікті, а і психологічно розв'язувати проблему ще до її початку.

2

Розум це друге, що кидається всім у вуха. Ми живемо у світі де багато значить сила, але вирішує далеко не все. Високий інтелектуальний розвиток допомагає набагато швидше та ефективніше вирішувати завдання, отримувати вищий прибуток та добиватись успіху з мінімальним ризиком. Такі якості завжди будуть позитивно оцінені суспільством, та піднімуть статус індивіда на вищий рівень.

Інстинкт вожака нерозривно пов'язаний з територією. Людина без власної території повноцінним вожаком бути не може. Тому, якщо у людини є нехай невелика, але власна домівка та власна справа, це виховуватиме в ній відповідальність та ініціативність, що значно підвищить можливість стати хорошим вожаком. 

І головне, що необхідно мати хорошому вожаку це дух. Справжній талановитий лідер не паразитує і не живе за рахунок когось, а веде за собою, показуючи власний приклад ієрархічній піраміді соціуму!

Потрібна консультація юриста?

Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами
найближчим часом
Консультація
youtube icon telegram icon telegram icon