Ефективніше

«Закон Парето», або як він ще по-іншому називається «принцип Парето» являє собою правило емпіричного характеру, що було назване на честь Вільфредо Парето (швейцарського соціолога і економіста). Суть цього правила надзвичайно проста - 20 % зусиль дають 80 % результату!

Дисбаланс ефективності

Що ж означає це відсоткове співвідношення? 

При детальному вивченні розподілення багатств між людьми Англії 19-го століття вчений вияснив, що більша частина доходів належить меншості людей. Статистичне дослідження показало, що 20 % населення володіє 80 % матеріальних цінностей. 

Однак, головну роль в цьому експерименті відігравали не цифри. Дивною була чітка закономірність, що розділення ресурсів між населенням має передбачувану незбалансованість. Адже ця схема дисбалансу була незмінною для будь-яких країн та народів в будь-який історичний проміжок часу. Схема повторювалась з передбачуваною математичною точністю. Проста випадковість чи дещо, що має неймовірне значення для економіки і соціуму?

2

Основні сфери використання «Закону Парето» – економіка, менеджмент та бізнес. Однак вплив цього принципу поширюється і на усе наше життя. Багато прикладів, підтверджуючих справедливість «правила 80/20» можна знайти і в повсякденному існуванні: 

20 % асортименту продукції дають 80 % від загального обсягу продажів; 

20 % клієнтів приносять 80 % прибутку; 

20 % злочинців скоюють 80 % злочинів; 

20 % водіїв винні в 80 % ДТП; 

80 % всього часу ми носимо 20 % свого одягу; 

80 % енергії від згоряння палива у двигуні, втрачається при передачі до коліс і лише решта 20 % приводить їх у рух…

«Закон Парето» працює по аналогії з принципом важеля у фізиці. Застосовуючи небагато зусиль, однак використовуючи важіль можна підняти великі вантажі. У зворотному варіанті більша доля зусиль приведе до малозначущих результатів. Вірно визначивши методи дії і важіль можна досягти значних результатів при мінімальних зусиллях. 

Так, «принцип 80/20» стверджує, що диспропорція є невід'ємною частиною і властивістю співвідношення між причиною і результатом, викладом і прибутком, зусиллям і винагородою!

Порядок у хаосі

Сфер та способів застосування «Закону Парето» для життя ціла маса, його можна використати у будь-якій сфері існування для досягнення бажаних цілей. Усе залежить лише від винахідливості!

Розглянемо детальніше такий приклад застосування «принципу 80/20» на універсальному та найціннішому ресурсі людського життя – часі. Ефективність досягнення поставленої мети та успішного виконання завдань на пряму залежить від грамотного розподілення зусиль протягом конкретного періоду. Таким чином, правильний тайм-менеджмент допоможе чітко визначити пріоритет, розділити бажану мету на окремі підзавдання та розрахунково використовувати свої сили на їх виконання.
1

Отже, що таке грамотний тайм-менеджмент для людини розумної? Річ у тім, що ми маємо лише декілька піків працездатності протягом усього дня. В окремий час ми можемо точно та якісно використовувати свої інтелектуальні і фізичні можливості організму, а в інший час – наша уважність зменшується, а тіло захоплює лінь.

Таким чином наша ефективність протягом доби показує не пряму прогресивну лінію, а криву з піками та падіннями. Співвідношення таких коливань складає 20 % на піки активності та 80 % на спад і нейтральну робото-спроможність. Так, використовуючи «Закон Парето», для досягнення кращої ефективності виконання завдань та досягнення результатів, необхідно «ловити» такі піки власної активності. У кожного з нас сплески енергії індивідуальні і можуть припадати на різні періоди дня. Але переважно у людей піки активності приходяться у періоді з 9:00 по 12:00 і з 17:00 до 20:00. Саме в цей час необхідно планувати найважчі і найважливіші завдання та виконувати їх.

Таким чином, використовуючи природній дисбаланс Всесвіту (важіль) кожен з нас може досягти найвищої ефективності, панувати над хаосом і власним життям, застосовуючи при цьому мінімум зусиль...

Потрібна консультація юриста?

Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами
найближчим часом
Консультація
youtube icon telegram icon telegram icon