Ієрархічна піраміда

Ця схема стара як світ, але і по-сьогоднішній день кожен з нас займає своє місце у цій ієрархічній піраміді домінування відповідно до свого соціального статусу. А влада і страх міцно тримає наше людське суспільство немов цемент!

Люди є стадними істотами, ми живемо у великих соціальних групах де чітко визначена наша роль і завдання: син, мати, батько; учень; працівник, керівник, голова правління; громадянин, депутат, президент...

Становлення цивілізації

Однак, саме така ієрархія зробила наше життя набагато комфортнішим і безпечнішим, а головне створила найрозумнішу і найстрашнішу істоту на планеті Земля – людину. Стадні моделі поведінки тварин здебільшого показують, що розподіл ролей є найефективнішою тактикою видового виживання.

3

Так, ієрархічна поведінка потребує високого інтелектуального розвитку і глибокого усвідомлення процесу кооперації, а головне великого мозку. Тому, для того, щоб стати розумнішими та підвищити свої шанси на виживання серед серйозних конкурентів Землі, нам потрібно було значно збільшити інтелектуальні здібності та удосконалити колективну поведінку.

В процесі формування нашого біологічного виду, його особливими відмінностями стали прямоходіння, розвинутий речовий апарат і великий розмір головного мозку. Передні кінцівки трансформувались в багатофункціональний інструмент – руку, за допомогою якої можливо було створити будь-яке знаряддя праці чи зброю. Це випрямило людину та надало високу варіативність створення різного роду знарядь, але зробило її повільною та менш спритною.

Щоб компенсувати цей суттєвий недолік і вижити нам потрібна була перевага. І цим козирем став інтелект. Розвинений головний мозок надає можливість людині володіти на порядки більшим спектром варіантів поведінки. Ми змогли запам’ятовувати, вивчати, а головне передавати нову інформацію між своїм видом за допомогою правопису. Це стало еволюційним проривом, але за все потрібно платити!

2

Збільшення об’єму головного мозку спричинило продовження терміну внутрішньо-утробного розвитку дітей, а разом з цим змусило значно змінити анатомію жіночого тіла. Для того, щоб народження людини зі збільшеною головою стало можливе потрібен більший родовий канал, широкий таз. Розширення якого зробило жінок повільними та вразливими до агресивного зовнішнього середовища. А сам процес народження став ще важчим, болючішим і небезпечнішим.

Щобільше, можливість варіативного інтелектуального розвитку дітей продовжило і термін їхнього дозрівання. Це змусило жінок на довгий проміжок часу бути прив’язаними до них та більшість часу перебувати в одному і тому ж місці. А значить бути значною мірою залежною від інших людей, що допомагали та добували ресурси і оберігали їх від небезпеки.

Розподіл ролей

Таким чином між чоловіком та жінкою сформувались значні анатомічні і поведінкові відмінності, що призвело до вузької спеціалізації і чіткому розподіленню їх ролей в первісному людському соціумі:

  • Діти. Займали найнижчу роль і їхнім завданням було безпечно навчатись та рости в агресивному середовищі. Вони переймали усі знання, а також навчались під пильним контролем дідусів і бабусь;
  • Старіючі люди. Займали наступну після дітей роль і як вже було зазначено вище, їхнім основним завданням стало навчання підростаючого покоління, а також допомога жінкам у побутових справах;
  • Жінки. Займались основною частиною домашніх справ та доглядали як за молодим, так і за старіючим поколінням;
  • Чоловіки. Основним та найголовнішим завданням яких було добування ресурсів, а також захист як від хижаків, так і від інших войовничих племен. 

Рангова структура

У кожного з нас була своя роль ієрархічна роль, однак мета у всіх одна – вижити. І хоча саме чоловіки займались безпосереднім захистом та забезпеченням свого племені, вектор руху завжди задавали і по-сьогоднішній день продовжують саме жінки. Річ у тому, що в лиці природи, жінки займають ціннішу позицію, адже вони дають життя новим поколінням. А головне, вони являються природними селекторами чоловіків, яких відбирають з найкращих осіб задля отримання такого ж життєздатного потомства і забезпеченого життя. Чоловіки ж в бажанні продовжити свій генотип змагаються між собою в ієрархічній боротьбі за увагу найкращих самок. Саме ця непереборна і завжди незмінна програма виживання являє собою рушійну силу життя і прогресу, що породжує ієрархію домінування.

6

І яскравіше за все ця інстинктивна система проявляться саме в чоловічій поведінці створюючи наступну рангову систему:

  • Високоранговий чоловікзнаходиться на самій верхівці цієї структури. Це найсильніший, розумний і стійкий лідер, що будь-якими способами здатен відстояти свій статус, всиляє страх і повагу усіх інших членів соціуму. Цей страх спонукає виконувати його накази і прислухатись до слів. Володіє основною долею здобичі і уваги жінок;
  • Середньо-ранговий чоловікзаймає статус нижче основного лідера, однак завжди претендує на його безпосередню роль. Це сильний, впевнений в собі чоловік який забирає собі решту здобичі та самок;
  • Низькоранговий чоловік – посідає найнижче місце, отримує залишок здобутих ресурсів і рідкісну жіночу увагу.

Жінки ж знаходяться по іншу сторону барикад боротьби і явно не формують чіткої ієрархічної структури. Їхнє рангове домінування набагато простіше і в переважній більшості відкрите протистояння не ведеться. Суть його проста, чим красивіша жінка, тим більше в неї ранг, а значить можливість відібрати перспективного чоловіка і продовжити життєздатне потомство набагато вища.

Так, основними психологічними відмінностями високорангових людей є: впевненість; оптимізм; рішимість; відповідальність; стійкість; високі амбіції. Відмінностями ж низькорангових людей є: невпевненість; песимістичність; залежність від думки оточуючих; відсутність амбіцій.

Ієрархія людського суспільства

Здається все досить просто і ясно, але чому тоді за довгі тисячоліття селекції усі ми не стали переважно високоранговими людьми? Річ у тому, що є одне «але» яке не береться більшістю селекторів до уваги, це «примативність» – ступінь усвідомленості людини чи іншими словами: можливість протистояти своїм інстинктивними бажанням з метою отримання майбутньої вигоди.

Тут, наглядно можна виділити наступну градацію:

  • Високонормативна особистість – підкорена своїм внутрішнім бажанням особистість. Низькі моральні принципи дозволяють їй порушувати правила людської поведінки з метою моментального отримання вигоди;
  • Низькопримативна особистістьврівноважена і стримана людина. Високі моральні норми та постійні інвестиції у власне майбутнє дозволяють забезпечити надійне і перспективне майбутнє.

Річ у тому, що процес селекції здебільшого відбувається нами на інстинктивному рівні без участі свідомості. Жінки, покладаючись на явно виражену «крутизну» чоловіків обирають потенційно ненадійних партнерів (високонормативних чоловіків). Чоловіки ж керуючись інстинктивними бажанням розмноження, відбирають найкрасивіших жінок, чим роблять ту ж саму помилку. Усе це створює дітей, що в переважній більшості стають не в змозі пристосуватись до сучасного життя через хибне виховання, чи взагалі відсутність батька або матері, що лише погіршує ситуацію.
9

Таким чином шляхом еволюційного становлення людської анатомії та природної селекції сформувалась наступна ієрархічна піраміда сучасного суспільства :

  • Низький ранг, висока примативність – поганий фізичний розвиток з низькою самосвідомістю розташовує цих людей в самому дні харчової ланки суспільства (бомж, алкаш, проститутка…);
  • Низький ранг, низька примативність – люди з низькими фізичними даними, але високим ступенем самосвідомості (дрищ, ботанік, мамин синок…);
  • Середній ранг, висока примативність – сила дозволяє домінувати над низькоранговими, а відсутність моралі спонукає до регулярного порушення правил поведінки (шестірка, хуліган, злочинець);
  • Середній ранг, низька примативність – помірні фізичні характеристики та нормальна життєва усвідомленість допомагає добре влаштуватись у соціумі (роботяга, спортсмен, сім’янин…);
  • Високий ранг, висока примативність – фізичні дані та хороший інтелект дає велику перевагу, а низькі моральні принципи дозволяють порушувати правила поведінки залишаючись при цьому переважно без покарання (злочинець в законі, кримінальний авторитет, підпільний бізнесмен…);
  • Високий ранг, низька примативність – людина в якої є високий інтелект, прекрасна фізична форма разом з вірними ідеалами і правильним шляхом руху, що дозволяє таким особистостям досягати найвищих вершин (науковці, інженери, спортивні зірки, топ-менеджери).

Людське суспільство складне і неоднозначне, але ми можемо зробити його краще, зробивши вірний вибір. Ієрархія це ще далеко не все і кожен сам вирішує свою долю та обирає своє місце та роль у команді суспільства.

Потрібна консультація юриста?

Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами
найближчим часом
Консультація
youtube icon telegram icon telegram icon