Побори

 

Сплата податків для громадян це зазвичай просте питання: внески до пенсійного фонду, податки за купівлю майна… Але чи дійсно ми знаємо скільки насправді платимо податків державі й на що саме?

Податки в Україні

Усі ми працюємо із дня в день, з року в рік. Своєю роботою намагаємось заробити якомога більше коштів для забезпечення комфортних умов свого існування. Частину зароблених грошей ми зобов’язані віддавати державі кожного місяця у вигляді податків на різні соціальні цілі: пенсія, медицина, культура, дороги, охорона.

І це нормальна практика, яка проводиться в усіх країнах світу уже дуже давно. Адже ми повинні дбати не тільки про себе, а і про середовище у якому існуємо. У більшості розвинутих країн сума сплати податків сягає майже половини доходів їх громадян і сплачується кожним окремо. Це багато, однак система їх розмежування абсолютно прозора і кожен може переконатись у цьому. Потрібно лише глянути на рівень життя цих людей і їх суспільний благоустрій.

З кожного працюючого громадянина нашої Батьківщини знімається четверть суми заробітної плати. Цим зазвичай політики й аргументують низький рівень благоустрою. «Мало платимо податків», - кажуть вони. І кожен раз видумують все нові й нові способи їх збільшення. Але чи справді ми віддаємо таку незначну суму своїх кровних грошей? 

Приховані податки

Правда полягає в тому, що більшість податків сплачуються нами у закритій формі. Роботодавець, приймаючи на роботу працівника, виступає в якості його податкового агента і виплачує заробітну плату вже з урахуванням усіх утримань. Перед нами постає ілюзія свободи, однак це не так. Нам доводиться кожного місяця віддавати просто величезну суму свого доходу в казну. Скільки ж насправді грошей від нас відбирає країна.

1

22 % ЄСВ (пенсійний фонд + фонд медичного страхування + фонд соціального страхування). За законом, кожного місяця роботодавець зобов’язаний сплачувати за працівника єдиний соціальний внесок в розмірі 22 % від суми його заробітної плати. Зрозуміло, що кошти з цього податку надалі будуть виплачуватись у вигляді пенсії, після досягнення робітником певного віку.

Однак тут ховається підводний камінь. З року в рік цей пенсійний вік збільшують і якщо колись він сягав 55 років, то станом на 2021 рік його планка становитиме 60 років для чоловіків і жінок. І це дуже важлива деталь. Оскільки враховуючи середню тривалість життя, при якій чоловіки живуть 60 років, а жінки 70 років – отримуємо плачевний результат.

Працюючи 30-40 років задля досягнення бажаного віку, чоловіки просто не встигають скористатись допомогою оскільки помирають, а жінки користуються нею лише 10 років. Навряд усі невикористані гроші йдуть на благо народу, скоріше комусь у кишеню. А пенсійний внесок – схема відбору і відмивання грошей населення. Будь впевнений, пенсію не відмінять, але чи витягнеш ти до неї?

18 % ПНД (податок на дохід). Тут все дуже просто і без ніяких підводних каменів. Працюєш і отримуєш дохід – сплачуєш податок на цей дохід. Офіційно ці гроші витрачаються на підтримання і розвиток органів влади, будівництво доріг, шкіл, університетів, лікарень…

1,5 % (військовий збір). Як і у випадку з ПНД, ВЗ сплачується від суми доходу кожного, хто його отримує...

ЄСВ + ПНД + ВЗ = 41,5 %. З цієї формули стає очевидно, що чистий прибуток чесного робітника дорівнює 48,5%!

Держава забирає половину на послуги кількість і якість яких викликає великих сумнівів. Не входь в оману, те що ти самостійно не здаєш податкову декларацію – не означає, що ти не платиш податки. Однак, це не кінець поборів!

20 % ПДВ (податок на додану вартість). Усі залишені нам гроші ми витрачаємо на певні товари та послуги усередині країни. Продавці, що їх надають, зацікавлені в отриманні прибутку з продажу. Тому до реальної вартості продукту чи послуги, вони додають певну суму яка і становитиме їх чистий прибуток. Так от, з цієї доданої суми доходу, продавці зобов’язані сплатити 20 % податку на додану вартість. Але будем дивитись реальності в очі. Ціна формується вже з урахуванням цього податку, тому платять його в кінцевому рахунку саме покупці...

Сумуємо усі утримання ЄСВ + ПНД + ВЗ + ПДВ = 61,5%.

Тобто, чисті прибутки простого громадянина в реальності складають близько 38,5 %. Ми жертвуємо 2/3 свого поту і крові на те, чого в нас реально немає. Феодали не можуть ясно пояснити чому життя народу стає все гіршим, як і не можуть пояснити те, чому їх маєтки вже не порахувати пальцями всього тіла. Тому приховують усі ці крадіжки складними системами відрахувань і величезним податковим кодексом. «Мало платимо», - кажуть вони!

Внаслідок таких махінацій малий і середній бізнес просто не може нормально розвиватись. А іноземні інвестори дивлячись на нашу систему оподаткувань – просто тримаються осторонь. Усе це робить колосальний розрив між бідністю і багатством, середній клас тихо вимирає. Процвітає корупція, а довіра один одному вже стає міфом!

Читайте також

Потрібна консультація юриста?

Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами
найближчим часом
Консультація
youtube icon telegram icon telegram icon