Пенсія

 

Пенсія – щомісячна грошова виплата згідно з обраною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, що отримує пенсіонер в разі досягнення пенсійного віку та здобуття необхідного трудового стажу.

Усе своє життя ми старанно працюємо для того, щоб не забувати про минуле, турбуватись про теперішнє і дивитись у майбутнє. Саме на щасливе майбутнє ми розраховуємо чуючи слово «пенсія». Але чи справді та непосильна праця принесе нам достойний відпочинок?

Пенсійний фонд

ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» передбачено систему трьох рівнів пенсійного забезпечення України :

  • Перший рівень: солідарна система страхування – усі працюючі платять усім непрацюючим;
  • Другий рівень: накопичувальна система страхування – кожен збирає пенсію собі сам;
  • Третій рівень: недержавне страхування – добровільна участь у формуванні сумісних пенсійних накопичень.

Громадяни України, відповідно до законодавства, можуть бути учасниками та отримувати виплати одночасно з різних рівнів системи пенсійного страхування, однак обов'язково повинні бути учасниками хоча б одного з двох перших рівнів (солідарної чи накопичувальної системи). Таким чином, переглядаючи вищенаведені норми законодавства ми повинні впевнитись, що усі наші кошти, нажиті помісячно працею та обов'язково відібрані державою, чесно підуть на нашу безтурботну та щасливу старість. 

Пенсія чи рекет?

З 01.10.2011 року в Україні діє ЗУ «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який передбачає поетапне підвищення пенсійного віку з 55 років до 60 років та інші «важливі» пенсійні реформи.

Так, станом на 2021 рік пенсійний вік для жінок та чоловіків становить 60 років, необхідний стаж повинен сягати не менше 27-ми років. А починаючи з 1 січня 2028 року, для отримання пенсійних виплат громадянину України потрібен буде трудовий стаж у розмірі 35 років. Тобто вже у найближчому майбутньому для того, щоб отримувати пенсію необхідно буде безперервно працювати на державу починаючи з 25 років. Чи можливо це на практиці?

Відповідно до офіційної статистики середня тривалість життя людини в Україні станом на 2019-й рік сягає 72 роки. Значить, працюючи 35 років людина в змозі користуватися своїми заощадженнями лише реальних 6-12 років.
1

Мало того, відповідно до ст. 27 та ст. 40 ЗУ «Про загальнообов'язкове пенсійне страхування» розмір пенсійних виплат розраховується за формулою: П=Зп × КС, де П – розмір пенсії, Зп – середньомісячна заробітна плата і Кс – коефіцієнт  страхового стажу. Загалом середній розмір пенсії станом на 2021-й рік становить 3500 грн. (125 дол. США). Середній розмір заробітної плати українців становить 12000 грн. (450 дол. США). Щомісячні виплати в пенсійний фонд згідно з середньої заробітної плати сягають 2500 грн. (90 дол. США).

Підсумок пенсійного страхування згідно ваших особистих накопичень (2-го рівня системи страхування):

  • Внески в пенсійний фонд = 35 років стажу × 12 міс × 90 дол. США = 37 800 дол. США;
  • Виплати пенсійного фонду = 12 років пенсії × 12 міс × 125 дол. США = 18 000 дол. США.

Відтак нехитрими математичними розрахунками можна зрозуміти: вічні є тільки дві речі - смерть і побори!

Читайте також

Потрібна консультація юриста?

Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами
найближчим часом
Консультація
youtube icon telegram icon telegram icon