Складний відсоток

Гроші повинні працювати на нас, а не ми на них. І одним з найкращих способів це зробити з допомогою інвестицій та фондового ринку, це складний відсоток.

Секрет багатства полягає не в умінні наполегливо і важко здобувати кошти. Директор, що знаходяться в комфортному кріслі з ручкою в руках отримує більше ніж шахтар з лопатою в зубах. Різниця між ними не в важкості і наполегливості роботи, а в ризиках якими вони керують.

Восьме чудо світу

Складний відсоток - це водночас дуже потужний, але своєю чергою і елегантний механізм швидкого накопичення капіталу про який існує безліч висловлювань. Багато історично значущих осіб не раз підкреслювали унікальну природу цього математичного алгоритму. Альберт Ейнштейн казав: "Складні відсотки, це наймогутніша сила всесвіту", а Джон Рокфеллер озвучував тезис, що: "Складний відсоток - це восьме чудо світу". Ці виказування не просто слова!

Адже метод компаундування багаторазово збільшує ефективність інвестування над звичайними накопиченнями та інвестиціями за простими відсотками.

Сніжний ком капіталізації

Інвестування у фондовий ринок це спосіб досягнення приросту капіталу та справжньої економічної і податкової незалежності. Про, що знають найбагатші люди цього світу!

Однак, просте інвестування приносить хоч і хороший, однак не достатньо серйозний прибуток.Допомогти покращити ефект допомагає реінвестуванні отриманого доходу для провокування ефекту "сніжного кому»!

Як працює простий відсоток? Простий відсоток - це дохід, що нараховується у чітко встановлених відсотках від початкової суми вкладеного капіталу за певний проміжок часу. Простіше кажучи, простим відсотком є сума кінцевого прибутку за конкретний проміжок часу. 

Формула розрахунку дохідності за використанням простих відсотків наступна:

  • S = P (1 + J * N)
  • S - сума прибутку
  • P - сума вкладу
  • J - річна відсоткова ставка
  • N - термін вкладу в роках

Тобто, якщо сума інвестиції склала 10 тис. дол. США під 10 % на термін 10 років, то чистий прибуток складає 10 000 дол. США. А загальна сума доходу від простого відсотку дорівнює 20 тис. дол. США.

Як працює складний відсоток? Складний відсоток - це дохід, який обчислюється від переглянутої основної суми, що проходить постійну реінвестицію. Словом, це дохід який постійно додається до тіла інвестиції формуючи тим самим більше тіло, що генерує надалі все більший і більший дохід - сніжний ком. 

Формула розрахунку дохідності за використанням складних відсотків наступна:

  • S = P (1 + J/M) MN
  • S - сума прибутку
  • P - сума вкладу
  • J - річна відсоткова ставка
  • N - термін вкладу в роках
  • M - кількість реінвестувань тіла доходу в рік

Тобто, якщо сума інвестиції склала 10 тис. дол. США під 10 % на термін 10 років з реінвестуванням суми доходу кожен місяць, то чистий прибуток складатиме 22 тис. дол. США. А загальна сума прибутку з застосуванням складного відсотку дорівнюватиме 32 тис. дол. США.

Отже, як можна бачити, додатковий капітал, створений за попередній період та доданий до тіла інвестиції генерує більший приріст капіталу надалі. Постійне збільшення тіла інвестиції в геометричній прогресії - масштабує капіталовкладення!

Хитрощі складного відсотка

Існує два суттєвих чинники, що впливають на результат і на яких необхідно обов'язково звертати увагу: часовий горизонт і ставка прибутковості.Якщо горизонт інвестиції продовжити на 10 років, то капітал зросте в три-чотири рази за принципом сніжного кому. І навпаки, якщо забрати інвестицію дуже швидко чи не реінвестувати в неї дохід, то результат відповідно значно зменшиться. Чим довше котиться ком, тим більший він стає! Подібним чином впливає і ставка прибутковості. Різниця бодай на 1% за рік здатна змінити швидкість капіталізації в кілька разів.

Правило 72

Для того, щоб легше і краще прогнозувати приріст капіталовкладень за допомогою реінвестування складними відсотками існує просте правило.Для розрахунку складного відсотку існує хитрість, що називається "правило 72". 

Це правило надзвичайно просте і гласить наступну математичну закономірність: якщо розділити число 72 на річну ставку прибутковості у відсотках, то в результаті отримаємо тривалість періоду, протягом якого сума подвоїться.

Наприклад: 

  • 72/20 = 3,6 роки;
  • 72/10 = 7,2 роки;
  • 72/5 = 14,4 роки;
  • 72/1,7 = 42 роки.

Як застосувати складний відсоток?

Резюмуючи всі вище наведені твердження та математичні розрахунки можна виділити наступні правила швидкого та ефективного примноження капіталовкладень:

  • Постійне реінвестування доходу з інвестиції значно збільшує швидкість та об'єм накопичення капіталу;
  • Чим вищий річний відсоток прибутку, тим більший ефект сніжного кому;
  • Продовження загального терміну інвестування значно краще масштабує прибутки.

І головне правило яке потрібно зрозуміти для себе, це наполегливість і терпіння. Ця гра не тут і зараз, а довго і потім. Більшість людей піддається емоціям, їм не вистачає терпіння чекати на скарб. Але усе саме цінне ховається на самому дні, до якого завжди важко дістатись і тільки останні 20% зусиль приносять 80% результату. Будь терплячим і неодмінно отримаєш своє восьме чудо світу!

Потрібна консультація юриста?

Заповніть форму і ми зв’яжемося з Вами
найближчим часом
Консультація
youtube icon telegram icon telegram icon